A népszavazás többet ér mint a miniszterasszony látogatása Marosvásárhelyen

SzeméthegyAhogy a medve sem, úgy a környezetszennyezés sem játék. Némelyeknek az, a többségnek nem. Némelyeknek nagy játék, a többségnek nagy veszély. Ha nem vagyunk résen Marosvásárhelyen a kérdés a disputák szintjén eljut oda, hogy a vegyipari kombinát okozta környezeti károkat szembe állítjuk az illegális szeméttelep okozta szennyezéssel és azon fogunk trécselni, okoskodni, hogy melyik fertőzőbb.

Ügyes húzás az illetékesek részéről, de legyünk okosabbak. A vegyipari kombinátot nem szembe a szemétteleppel, hanem egymás mellé kell állítani, és belátni, hogy többtényezős környezeti szennyezés áldozatai vagyunk. Sőt, ehhez még hozzá kell sorolni a zsúfolt közúti forgalom kipufogó gázait, és ki tudja még hány tényezőt. Egy szó mint száz: fokozottan szennyezett levegőjű városban élünk, ahol egyre több a beteg, egyre magasabb az elhalálozási arány, a krónikus megbetegedés és megannyi más malformáció.

Felelős hatóságok/illetékesek részéről, felelős döntésekre és intézkedésekre van szükség. Minap felelős felelőtlenek elismerték, hogy bár 5000 tonna hulladékot termelünk, csak 3000-et szállítanak el előírásoknak megfelelő tárolókba, a többit illegálisan a régi telep mellé halmozzák. Elismerték, hogy megyei tanács és helyi önkormányzat közti évek óta húzódó csörték miatt nem fejezték be a kakasdi átrakóállomást, többek között ezért sem indulhat a szentpáli tároló. Elismerték, hogy illetékes szervek elvtelen versenytárgyalási feltételei miatt legjobb esetben is jövő nyárig kell várni megnyugtatóbb megoldásra. De miután az elmúlt években többször is hallottunk lelkes, ujjongó nyilatkozatokat, ki hiszi el, hogy ez 2016 augusztusáig megvalósul. Nemcsak a környezetszennyezés összetett, hanem a hatósági felelőtlenség is!

Mondom a magamét, abban bízva, hogy mégsem a veres kakas meséjét ismétlem: a hatóságok elismert csődje miatt a közösség kell lépjen. Jó hír az, hogy a referendum kezdeményezés majdhogynem napirenden van, és ez konkrét:  http://www.tirgumures.ro/proiecteh/index.php?dir=2015/9%20SEPTEMBRIE%202015/&file=1%20Expunere%20si%20PHCL%20privind%20masuri%20protejarea%20mediului.doc

Arra kérem az RMDSZ frakció tagjait, hogy legyenek résen, védjék meg a kezdeményezést, álljanak ki a népszavazás szükségessége mellett, kerüljön a következő ülés napirendjére, szavazzák meg! A miniszterasszony látogatása Vásárhelyen, illetve a figyelem elterelése a szeméttelepre, a közvita újratematizálása tulajdonképpen az ügy(ek) nagyságrendjét is jelzi. Ha ilyen nagypályás a játék, mi sem lehetünk kispályások! Tartsunk ki a referendum kezdeményezése mellett, kovácsoljuk Marosvásárhelyt önmagát védni képes erős közösségé.

Ajánlom elolvasására Vajda György két részes hulladékgazdálkodással kapcsolatos ankétját a Népújság tegnapi és mai lapszámaiból:

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/b%C5%B1zl%C5%91-szem%C3%A9t%C3%BCgy

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/kiskapuk-%C3%A9s-elj%C3%A1r%C3%A1si-buktat%C3%B3k 

Szólj hozzá