Átok a városon

kult_fovarosA felújított középkori vár gyönyörű környezetében tartotta tegnap bemutató sajtótájékoztatóját a “Marosvásárhely, Európa Kulturális Fővárosa, 2020-2021” projekten dolgozó szervezet. A teremben kedélyes, jóhiszemű, optimista, magabiztos hangulatú nagyívű beszédek, rangos vendégek, támogatók és védnökök. Valami új szellem kezdett kísérteni. Mi ez? Tünde, lidérc, aranypor? Csipkedem magam, de még mindig azt hallom: legnagyobb értékünk a multikulturalitás – a többnyelvűség, a színgazdag kultúra, a szellem megannyi műhelye. Zavartan töröltem ki szemem sarkából egy könnycseppet. Mi ez, meghatódtam? Aztán még egyet, kettőt. Lassan csorogni kezdett valami lúgos, csípős izé. Ezek nem könnyek. Hol vagytok tündék, lidércek? 

Másfél órával később leereszkedtünk a főtérre. Gomolygó köd, orrfacsaró szag a levegőben. Nemsokára kiderült: az utolsó mérőállomás is felmondta a szolgálatot, a vegyipari kombinát szennyezését nem lehet mérni. Alkalom szüli a tolvajt – minden jel arra mutatott, hogy a monstrumban maximumra állították a termelési folyamatokat. A maroskersztúri bejárat felől érkező kollégák felháborodva számoltak be arról, hogy már-már látni sem lehetett a szmogtól. Szürke, büdös fátyol terült az ünnepélyes hangultban induló napunkra. Amolyan ómen: a kulturális főváros projektnek nagyobb ellenfele van, mint a többi pályázó romániai nagyváros – a kombinát! Átok a városon.

Azon már nem is csodálkoztam, hogy a tegnapi tanácsülés napirendjére mégsem került fel az RMDSZ népszavazás kiírását elrendelő határozattervezete. Csak össze kell kötni: elromlik a mérőállomás, maximumon ontja mérgező füstjeit a kombinát, és a város jegyzője nem engedi napirendre tűzni a népszavazást kezdeményező határozatterevezetet. Mi ez, ha nem alattomos összeesküvés?! Őszinte csalódással jegyzem meg: Vásárhely legígéretesebb közösségi projektje szakadék szélére került.

Ősz van. Húznak a vándormadarak. London, Madrid, Hamburg, Milánó. Húznak… 

Szólj hozzá