És mégis vagyunk százezren… (XII.)

Maros megye színes. Ettől szép és izgalmas. Ez jutott eszembe, amikor ma a nyárádmenti, zömében magyarok által lakott térségből átruccantam a Felső-Marosmentére. Nyárádgálfalva, Székelyhodos és Nyárádremete után Szászrégen és Beresztelke magyar közösségeivel találkozni, olyan mint egyensúlyvesztésből visszabillenni. Minden más. Különbözik a politikai kultúra és -morál, a nyelvjárás, az attitűd, a tét, a lehetőség – minden. Jó, ez amolyan közhelyszerű, de a tapasztalat kijózanító. Magyarnak lenni itt is, ott is kihívás. Miért lenni magyarnak, nem kérdés. Hogyan lenni magyarnak – itt is, ott is jó kérdés. Még egy közhely: jó kérdésekre lehet jó választ adni.

Nyárádgálfalva

Karácsony Károly, alias Rocky

Karácsony Károly, alias Rocky

Karácsony Károly – vagy ahogy mindenki jobban ismeri, Rocky – 16 éve vezeti a községet. Az első két mandátumban keményen meg kellett küzdeni a tisztségért – ha jól emlékszem az első mandátumban még független jelöltként nyert választást! –, de a kiszámítható, magabiztos vezetés lecsillapította a helyi közéletben a kedélyeket. Rocky is, Gálfalva is révbe jutott. Itt is, mint Maros megye sok más településén, közösségi érdek, hogy folytatódjon a történet. Sejtem, hogy sokakkal együtt állíthatom: Rocky, jó arc. Eredeti, életvidám, laza és mégis megbízható, ugyan 2004-ben besorolt az RMDSZ-be, de egészséges függetlenségéhez mégis ragaszkodó személyiség. A köztehervállalásban különutas, de lehet rá számítani. :)

Viszonylag kicsi önkormányzat, mégis a LEADER programnak (is) köszönhetően jelentős megvalósításokat könyvelhet el negyedik mandátuma végén. Nyárádzsentlászlón felújították a művelődési házat, a szentháromságiban pedig belső felújítási munkálatokat végeztek, újra bútorozták, hangosító berendezést vásároltak és 6 pár népviseletet is a tánccsoportnak. Szentháromságon aszfalttal burkolták a belső utcát, illetve leaszfaltozták a Nyomát felé vezető útnak egy részét is. A községközpontban emlékparkot alakítottak ki, illetve sikerült két mellékutcát is aszfaltburkolattal korszerűsíteni. Több más községhez hasonlóan vásároltak egy haszonjárművet – egy közvilágítási hálózat karbantartásra alkalmas darus autót. Beszerezték a második iskolabuszt, támogatják a Caritas által szervezett házi beteggondozói szolgálatot, és hozzájárulnak a térségi rohammentő szolgálat fenntartásához.

A történet folytaása is elő van készítve, hiszen elkészült a nyárádgálfalvi iskolaközpont felújítási és korszerűsítési kivitelezési terve, a DC38-as községi út, Nyomát és Adorján közti szakaszának aszfaltozási terve. Nyárádgálfalván temető kápolnát készülnek építeni, Szentháromságon pedig tervben van a Bereczki kastély felújítási terve, melyet kulturális központnak szeretnének kialakítani.

Székelyhodos

Barabási Ottó polgármester és Orbán Sándor alpolgármester

Barabási Ottó polgármester és Orbán Sándor alpolgármester

Maros megye egyik legkisebb községét vezeti Barabási Ottó és Orbán Sándor. Az utóbbi mandátumban, tulajdonképpen helyet cserélt a két vezető, a több mandátumban polgármesterként kormányzó Orbán, alpolgármesterének adta át helyét. Nincs tekintélyháború, tökéletes összhangban működnek együtt.

A szűkös költségvetéssel küszködő községet a LEADER program segítette egyről a kettőre lépni. Három sikeres pályázatot könyvelhetnek el. Ők is vásároltak egy karbantartási munkálatokra alkalmas multifunkcionális erőgépet, a művelődési otthont új székekkel szerelték fel, és a községközpontban kialakítottak egy rendkívül igényességgel megépített emlékparkot, mely alighanem egyik legszebb a megyében. Jobbágytelkén új óvodát építettek és természetesen játszóteret is.

Jövőre nézve prioritásnak számít az ehedi és székelyhodosi utcák aszfaltozása. Rendkívül fontosnak tartom, hogy lassú léptekkel ugyan, de készül a jobbágytelki új közművelődési központ épülete. Egyelőre sikerült megvásárolni a régi ingatlan közelében egy telket, melyre elkészült egy 500 négyzetméteres művelődési ház terve. A 3.600.000 lejbe kerülő épület költségeire pályázni készülnek. Köztudott, hogy Jobbágytelkén szervezik az egyik legnépszerűbb erdélyi folklórtábort. Barabásiék erre a brandre szeretnének egy egész éves programsorozatot szabni, aminek járulékos haszna a turizmus fellendülése lenne.

Nyárádremete

Magyari Péter, polgármester és Szász Levente, alpolgármester

Magyari Péter, polgármester és Szász Levente, alpolgármester

Magyari Péter úgy csöppent a közigazgatásba, mint a légy a tejbe. Nem szégyelli ezt bevallani, sőt büszke arra, hogy dacára tapasztalatlanságának első mandátumában sikerült jelentős megvalósításokat eszközölni. Nyilván, a vállalkozói magánszektorból érkező Magyari jó gazdaszellemet hozott a helyi közigazgatásba. Rendkívül érdekesnek találom azt is, hogy talán egyedüli olyan önkormányzati székház, ahol a község polgármestere és alpolgármestere (Szász Levente) egy irodában dolgoznak, jóllehet a felújított épületben alighanem lett volna hely elválasztani az irodákat. Hogy véletlenül, szükségből, vagy szándékosan van ez így, nem tudom, de a beszélgetés során is egyértelművé vált, hogy remek csapatként dolgoznak együtt, a tisztségből származó tekintélybeli különbségek nem emelnek falakat közéjük. A csapatszellem fontos tényező!

Az első mandátumukban sikerült felújítaniuk az egy épületben található önkormányzati székházat is művelődési otthont. Teljes, külső-belső felújítást végeztek el, illetve korszerűsítették az épületet. Hasonlóképpen Deményházán is elvégezték a művelődési ház felújítását, korszerűsítését, valamint elkezdték a hajdani fogászati rendelő épületének átalakítását vendégházzá. Kétségtelen, hogy a község egyik hozzáadott értékének számít a mikházi Csűrszínház, amiért az önkormányzat is felelősséget vállal. Kaput építettek, javítási munkálatokat végeztek rajta, illetve korszerű hangosító berendezéssel szerelték fel. Újrafedték az iskolát és az orvosi rendelőt is. Köszvényesen temető képolnát építettek, valamint a tűzoltóságnak is egy új helységet. A művelődési otthonban kicserélték a nyílászárókat, valamint a padlót. Nyárádremetén minden kétésget kizáróan az egyik legizgalmasabb megvalósításnak a Turisztikai Központ számít, mely voltaképpen térségi turisztikai információs szolgálatot bonyolít két állandó alkalmazottal. Továbbá játszóteret építettek és méltóságteljes emlékparkot is. Elkezdték a járdásítást, mintegy 2 kilométeres szakaszt építettek ki. Vármezőn műfüves pályát építettek, valamint elkezdték a bekötőút felújítását.

Több pályázatot is előkészítettek: szennyvízcsatornára, a vármezői művelődési otthon, a nyárádremetei iskolaközpont felújítására, napköziotthon kialakítására. Mikházára temetőképolnát terveznek, a művelődési otthon épületének teljes rehabilitációját, illetve Nyárádremetén korszerű sporttermet építenének. Vármezőben erdei iskola kialakítását tervezik.

Férfias munkát végeztek Péterék! Le a kalappal! A második mandátumot már nagy tapasztalattal és jó lendülettel kezdhetik!

Szászrégen

Van gond elég, de visszatérőben a szászrégeni magyarok esélye

Van gond elég, de visszatérőben a szászrégeni magyarok esélye

Jól áll a Nagy András szénája, minden jel arra mutat, hogy egy mandátum szünet után visszatérhet a város élére. Jók az előrejelzések, románok és magyarok egyaránt pártolják újraválasztását, ennek megfelelő izgalommal, komolysággal és felelősségtudattal szerveződik a kampánycsapat. Rendkívül jó premissza, hogy az RMDSZ hosszú évek óta saját székházzal rendelkezik, körzetekbe szerveződik, meglehetősen nagy létszámú választmány igazgatja. A szervezettség kulcskérdésnek számít, főleg egy olyan városban, ahol a magyarság aránya alig 20%. Nagy András és csapata először 2004-ben nyerte meg, az akkor még kétfordulós választás második menetében(!). 2008-ban, négyévnyi vezetés után egyértelmű volt, hogy sikerül repetálni. 2012-ben azonban őt is elsodorta a nem kevés nacionalista felhanggal szervezett USL kampány. Az elmúlt négy évben, úgy tűnik sokan belátták a városban, hogy a közigazgatásban a rátermettség számít, nem a nemzetiség. Minden jel arra mutat, hogy a város polgársága váltásra hangolt, visszaválasztanák a bevált, kipróbált magyar vezetőt.

Nagy kérdés, hogy milyen álláspontra helyezkedik a helyi Néppárt. A napnál is világosabb, hogy ebben a kontextusban a magyar-magyar vetélkedés aberráció lenne, de a szervezet egyelőre még nem nyilatkozott. Jó egy évvel elkezdődtek a tárgyalások, egyezkedések – most már nincs idő tovább hezitálni, dönteni kell. Okosan. Világos, hogy Nagy Andrásnál esélyesebb jelölt nincs. Egy néppártos ellenjelölt csakis az esélyt szabotálná. Mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülni, és megtalálni az összefogás legelőnyösebb módját. Bár első, második és harmadik legfontosabb törekvés megnyerni a polgármesteri tisztséget, de az is fontos, hogy erős képviseletünk legyen a tanácsosi testületben is. Hajrá, Szászrégen! Hajrá, András!

Beresztelke

A népes részvétel is azt sejteti, hogy az idén szervezettebben állnak a választásokhoz a beresztelkiek

A népes részvétel is azt sejteti, hogy az idén szervezettebben állnak a választásokhoz a beresztelkiek

Bár a nemzetiségi mutatók szavatolják a matematikai esélyt, Beresztelke magyarsága 2004 óta nem tudja visszanyerni a polgármesteri tisztséget. Ennek elsősorban a belső konfliktusokban és a szervezetlenségben keresendő az oka. Rendkívül biztatónak tartom, hogy végre sikerült meghirdetni a mozgóurnás előválasztást. A választmány mindhárom faluban – Beresztelkén, Kisfülpösön és Magyarfülpösön is – felkeresi a magyar választókat. A közeljövőben meghirdetik a jelentkezés lehetőségét, majd mozgóurnás előválasztás keretében rangsorolják a jelölteket.

A Választmány ideiglenes, választásokig terjedő mandátummal Brassai Huszár Miklóst bízta meg elnöki feladatokkal. Bízom abban, hogy a sorozatos kudarcokból tanulva, az idén sikerül egy nagyot dobbantani!

Szólj hozzá