És mégis vagyunk százezren… (XIII.)

Lassan az első konzultációs, „szavazatszámláló” körút végére járok, eddig 57 önkormányzatban sikerült a helyi csapatokkal egyeztetni. Még egy tucatnyi találkozó hátra van, de annyit már biztosan tudok, hogy a százezer lehetséges szavazat megvan – fotós nyelven szólva: negatívban. A pozitív eljárás még hátra van, és ez lesz a neheze. Egy biztos: Szederjestől Gerendkeresztúrig, Gödemesterházától Andrássy-telepig össze kell fogjunk ahhoz, hogy előhívjuk a szavazatokat.

Marosbogát

marosbogat

Kinek mi jut eszébe Marosbogátról? Esetemben legszebb diákéveim hétvégi kiruccanása, flaszteren felnövő tinédzserként az első találkozás a faluval – a falusi diszkóval, lányokkal, dinnyefölddel, éjszakai fürdőzéssel a radnóti hőerőmű vizétől meleg Marosban, és a jó barátsággal. Másnak alighanem Sepsi Laci a sztár futballista, vagy az egykori Szepessy, Patrubány, Dobosi vagy Schmidt birtokok, udvarházak, szebb idők. Marosbogát manapság politikailag jegyzi magát a kisebbségtörténetben, hiszen az alig harmincszázaléknyi magyar közösség komoly eredményként könyvelheti el, hogy az elmúlt huszonöt évben keményen állja a sarat, Barta László zsinórban nyeri a választásokat, és minden jel arra mutat, hogy az idén sem lesz versenyképes kihívója!

Marosbogát egyike volt azoknak a kevés Maros megyei önkormányzatoknak, akiknek sikerült a 3.2.2. tengelyen pályázatot nyerni, úgynevezett integrált fejlesztési terv kivitelezésére. Ebből a támogatásból újították fel és korszerűsítették a művelődési házat, csatornahálózatot építettek, bővítették az ivóvíz hálózatot és aszfalttal burkoltak egy hosszabb utcaszakaszt. A LEADER program keretében szintén aszfaltozásra nyertek támogatást.

Segesvár kerület

segesvar1Fehérgyházán a Petőfi Sándor egyesület székházában gyűltek össze a kerülethez tartozó önkormányzatok – Segesvár, Fehéregyháza és Héjjasfalva – RMDSZ-es tanácsosai, választmányi tagjai. Mindhárom esetben megfogalmazódott a target: legalább egyel növelni a tanácsosok számát a Szövetség frakcióiban. 2012-ben tulajdonképpen minden esetben sikerült a 2008-as választásokhoz képest több szavazót mozgósítani, de ennek ellenére majdnem mindenhol csökkent a frakciók létszáma. Papíron, a népességi mutatók viszonylag jelentős magyar közösségeket tartanak nyilván, de valóság ettől távol áll. Mint a megyében sok más térségből, úgy innen is jelentős számú magyar távozott külföldre munkát vállalni – az egyik fehéregyházi tanácsos kétségbeesetten számolt be arról, hogy a tavalyi végzősöknek több mint fele külföldön tartózkodik –, illetve sokan élnek vegyes házasságban, ami a politikai magatartásban is meglátszik.

segesvar2Nagy kérdés – pontosabban politikai kérdés –, hogy indítsanak-e polgármester jelöltet Segesváron és Fehéregyházán. Nyilván, nemcsak itt, hanem Nagysármástól, Beresztelkén át, Marosszentkirályig több más esetben is latolgatják, hogy mi lenne a választások és a következő négy év politizálása szempontjából a helyesebb. Nyilván, a polgármesterjelölt amolyan mozdonynak számít egy kampányban, hiszen a vetélkedő szervezet arca, megszemélyesítője, és nemcsak. Talán még fontosabb érv, hogy amennyiben a többségi jelöltekkel szemben van bátorsága az RMDSZ-nek is jelöltet indítani, minden bizonnyal önbizalom erősítő jelleget is ölt a törekvés. Márpedig ebben a térségben, ez a szempont fontos lehet. De az is tény, hogy amennyiben sikerül egészséges alkut kötni egy esélyesebb román jelölttel, amiből esetleg egy alpolgármesteri tisztség származik, szintén fontos szempont. Merthogy másképpen néz ki egy olyan önkormányzat, ahol a kormányzásban jelen van egy magyar is, akihez nagyobb bizalommal lehet fordulni különböző magán vagy közösségi ügyek képviselete érdekében. Ezt alaposan át kell gondolni, az elmúlt huszonöt év sok tanulsággal szolgál. De a szórványban egy-egy tanácsosi tisztség is sokat ér, amiért érdemes küzdeni.

Szólj hozzá