Kampánynapló IX. – 2016. március 2, Marosszentanna

IMG_0162Marosszentanna község magyarsága, illetve az RMDSZ először 2008-ban állított polgármesterjelöltet, dacára annak, hogy korábban egyértelmű számbeli többségben voltunk (mára, „természetesen” ez is megváltozott). Valamiért – az okokat most ne firtassuk! – beérték az alpolgármesteri tisztséggel, több mandátumon át működött a paktum. Nyolc évvel ezelőtt betelt a pohár, az elégedetlenség az akkor regnáló (ma börtönbüntetését töltő) polgármesterrel szemben valahogy (nehezen!) kihozta sodrából a kollégákat és hatalmas választási küzdelem árán megnyerték Ráduly Györggyel a versenyt. Megérte. Merthogy megváltozott a világ – csendesebb és nyugodtabb lett a közhangulat, kiegyensúlyozott fejlődési ütemet vett fel a község, a törvénytelenséget a törvényesség váltotta fel (aminek, sajnos ma nem mindenki örül, hiszen vannak olyanok, akik azt vágják Ráduly fejéhez, hogy bezzeg annak idején, a másikkal el tudta volna rendezni…), a társadalomszervezés megerősödött, a három településből (Szentanna, Udvarfalva és Várhegy) alkotott község megtervezett fejlődési pályára állt.

Sikerült olyan, úgynevezett integrált pályázatot megnyerni, mely révén jelentős fejlesztési beruházást sikerült eszközölni, elkészültek a mellékutcák aszfaltozását támogató pályázatra a tervek, végre beindul Mezőmadaras, Sámsond és Mezőcsávás községekkel partnerségben a LEADER IMG_0154program, korszerűsödnek a művelődési otthonok, az infrastruktúra jelentősen korszerűsödött, olyan életkörülmények vannak, amilyenek egy Marosvásárhely szomszédságában lévő községben illik biztosítani.

Mindebben nagyon fontos szerepe volt a társadalomszervezésre berendezkedett helyi RMDSZ-nek, akik másfél évtizedes fáziseltolódással ugyan, de rájöttek, hogy egy község csak akkor fejlődik, ha az emberekbe is invesztálnak. Így alakultak a tánccsoportok, szerveződtek a virágfesztiválok, a nagy közösséget megmozgató majálisok, rendszeresen szervezett bálok és a mindhárom településen szervezett kulturális fesztiválok. A tanácstestületben nincs többsége az RMDSZ-nek, de Ráduly György kiegyensúlyozottan vezet, és lassú víz partot mos alapon, rendre mindent megold.

Külön említést érdemel, ami egyben a helyi RMDSZ iránti elismerésnek is egyértelmű jele, hogy a találkozónkon mindhárom református lelkész megtisztelte a tanácskozást jelenlétével. Bízom abban, hogy az összefogás továbbra is erős Marosszentannán és folytatódik a 2008-ban elkezdett reneszánsz.IMG_0180

Egy hozzászólas

  1. Filep íkálmán Csaba
    Filep íkálmán Csaba
    március 3, 2016 at 8:25 de. Válasz

    Ráduly György polgármesternek minden elismerés ,mert egy nagyon veszedelmes mindenre képes alaktól mentette meg a községet . Valahogy ilyen kiegyensúlyozott megbízható magyar embereket kellet volna kinevelni a közigazgatásba, akiknek nem karrier és megélhetés építés a közszolgalat hanem a közösség szolgálata. Ébresztő illene elszámoltatni az eddigi közszereplőket.A háttér bandák ismerete is fontos. Ott a magyarság, hogy jelöltek jelentkezzenek közszolgálatra. Mi az .hogy beérik alpolgármesteriség tisztséggel, az bizony egy román polgármester alatt sőt a másiknál is “fuss ki öblítsd ki”.

Szólj hozzá