Kampánynapló VII. – 2016. február 29, Magyaró és Vajdaszentivány

Magyaró

IMG_0133Az infrastruktúra pontra téve – nemcsak az utak, de az utcákat is sikerült aszfaltozni –, az ivóvíz és csatornahálózat kiépítését a megyei ivóvíz-gazdálkodási egyesület fejlesztési programjába befoglalta, csak éppen várni kell rá 2017-ig, ahogy a tegnap esti tanácskozáson több hozzászóló is szóvű tette: a munkahelyteremtésen kell gondolkodni, hogy a fiatalok ne hagyják el a községet. Van egy izgalmas elképzelés, ami a turisztikai vállalkozások perspektíváját körvonalazza: Holtmaros falu határában létezik egy sóstó, amit a helybeliek ősidők óta gyógyhatása miatt primitív körülmények között, de hatásosan használnak. Mint kiderült a községi fejlesztési stratégiában már megfogalmazták egy gyógyturizmus alapját képező wellness fürdő kialakítását, melynek tervei ugyan még nem készültek el, de a község vezetői komoly hangsúlyt szeretnének fektetni erre az elképzelésre.

Kristóf József polgármester arról is beszámolt, hogy a község csatlakozott a Felső-Marosmenti Helyi Akciócsoporthoz, amely ugyan 10 önkormányzatot foglal magába Marosfelfalutól-Gödemesterházáig, de mégis további pályázati lehetőségeket nyit meg a LEADER program keretében, melyek révén a helyi fejlesztési stratégiában megfogalmazott célok megvalósításához foghatnak. Az előbb említett wellness-projekt is ebbe a startégiába van foglalva.

Amúgy elismeréssel nyugtázom, hogy a tegnap estére hirdetett bővített választmányi ülésre a tanácsosokon kívül eljöttek a helyi választmányok, nőszervezetek képviselői, és a magyarói református lelkipásztor is. Némi vita alakult ki a tanácsoslista rangsorolását illetően, egyáltalán nem arattam nagy sikert javaslatommal, hogy alanyi jogon kerítsenek el egy-egy bejutó helyet a fiataloknak és a Nőszervezetnek, akik tevékenységük révén hatékonyan hozzájárulnak a közösségépítéshez, de végül is abban megegyeztünk, hogy ha a szervezeteknek nincs is elkerített helye, de azért törekedni kell arra, hogy a rangsoroláson részt vehessenek mind a fiatalok, mind a hölgyek. Ami a rangsorolás módszerét illeti is némi vita támadt, végül nem is sikerült eldönteni még, hogy álló- vagy mozgóurnás előválasztást szerveznek. Egy biztos, a rangsorolásnak ettől a módszerétől az idén sem állnak el.

Az biztos, hogy Kristóf Józsit a helyi RMDSZ támogatja, de a hozzászólások Varga Jóskát, az alpolgármestert is méltatták. Úgy gondolom remek párost alkotnak, érdemes velük menni tovább Magyarón.

Vajdaszentivány

IMG_0118Valljuk be őszintén: nagy bajban van, nemcsak az RMDSZ, hanem általában a szentiványi magyar közösség. Amolyan közéleti válságba kerültek, több éves konfliktust követően, 2012-ben három magyar jelölt csapott össze egy PSD-s jelölt mellett, természetesen az utóbbi nyerte a választást. A magyarok körében a konfliktus annyira elmélyült, hogy még alpolgármestert sem tudtak választani, a „primár” másodhegedűs nélkül vezette a községet, több jelentős – korábban megtervezett – projektet megvalósítva. A magyar politikai szervezetek most is szemben állnak egymással – mind az RMDSZ, mind az MPP és külön az EMNP is polgármester jelöltállításra készül. A politikai matematika aranyszabályát tudjuk: a három kevesebb mint egy. Félek, hogy a magyarság ismét nagyot, sokkal nagyobbat fog bukni, mint négy évvel korábban.

Hálás vagyok Dénes Csaba református lelkésznek, jó hogy részt vett tanácskozásunkon, úgy gondolom most nagy szükség lesz azoknak a segítségére, akik az összefogásért tudnak valamit tenni. A magyaroknak papíron ma is többségük van a helyi tanácsban, de a valóságban a megosztottság miatt nem tudják ezt az előnyt használni. Félő, hogy a június 5-i választásokon csökkenni fog és még töredezettebbé válik az érdekképviselet. Még nem késő! Arra biztattam a jelenlévőket, hogy kezdeményezzenek egyeztetést a másik két szervezettel is, illetve tegyenek meg mindent azért, hogy a szentiványi magyarság véleményét megismerjék. Remélem, hogy a jelöltállítás véglegesítéséig, április közepéig sikerül ezen a helyzeten jó irányba változtani.

Szólj hozzá