Kampánynapló VIII. – 2016. március 1, Marosszentkirály

szentkiralyMarosvásárhely szomszédságában Marosszentkirály egyike a legnépesebb önkormányzatoknak – Marosszentgyörgy több mint 9.000 lakossal vezeti a rangsort, Marosszentkirályon több mint 7.000-en laknak. A 2011-es népszámláláson 2.254-en vallották magukat magyarnak, azaz a lakosság közel egyharmadát képezi a magyarság. Az elmúlt negyed évszázadban az RMDSZ a lakosság számarányának megfelelő létszámban képviselte a helyi tanácsban a közösséget, jelenleg is a 15 tagú testületben 4 tanácsossal, egyikük – Gál Sándor – egyben alpolgármesteri megbízatást teljesít.

Dinamikusan fejlődő és urbanizálódó nagy község – lakosság száma folyamatosan növekszik, újabb és újabb kertvárosi lakónegyedek épülnek, üzemek telepednek meg, gazdasági vonatkozásban is jelentős település. Csak elismeréssel tudom nyugtázni a Horváth Anna által vezetett RMDSZ helytállását, érdekvédelmi politikai tevékenységét. Azon kevés helyi szervezetek egyike, amelynek választmánya kezdetektől fogva (!) rendkívül komolyan veszi felelősségét, ahogy ők szokták mondani: „ha esik, ha hull, minden kedden összegyűlünk”! Nem is kevesen, hiszen a vezetőtestületnek több mint harminc tagja van – aki aktívan ki akarja venni a részét a közéleti és közösségépítő munkából, helyet kap a Választmányban. Helyet és feladatot. Szentkirályon formálisan egyelőre nem működik sem ifjúsági, sem Nőszervezet, de az RMDSZ minden társadalomszervező munkát felvállal – rendezvényeket szervez, tánccsoportot mentorál, Szentkirályok találkozóját szervezi, stb. Összhangban az egyházzal – a református lelkész állandó meghívottja a választmányi üléseknek –, és szerves együttműködésben a helyben lakó pedagógusokkal. A választmány soraiban fiatalok, pedagógusok, vállalkozók, egyházi tisztségviselők egyaránt jelen vannak.

Tegnap este, lévén a hónap első keddje, ismét ülésezett a művelődési ház klubtermében a Választmány (öröm volt hallani a nagyteremből beszivárgó népi muzsikát, közben a fiatalok táncpróbát tartottak). Ezúttal, természetszerűen a közelgő önkormányzati választásokra összpontosítanak a testület tagjai – jelölések, rangsorolás és más aktuális politikai kérdéseket vitatattak. Nyilván, érzik a fejlődő és növekvő település újabb kihívásait, hiszen bármilyen nehéz is, de meg kell találni a módját a hatékonyabb mozgósításnak, az újonnan beköltözőket is meg kell keresni, meg kell szólítani. A legutóbbi választásokon a magyar szavazóknak közel felét sikerült mozgósítani, jelentősen erősíthetnék mind a helyi-, mind a megyei képviseletet, amennyiben sikerülne szélesebb körben eljuttatni az üzenetet. A marosszentkirályi kollégák gyakorlott, tapasztalt politikai mozgalmárok, de a folyamatosan változó közösség minden négy évben újabb kihívások elé állítja őket. Bízom abban, hogy a következő hetekben sikerül bölcs döntést hozni és a nagy községben újabb sikert elérni.

Szólj hozzá