Kampánynapló XII. – 2016. március 16, Mezőzáh

2008-ban jelöltlista sem volt, de az idén két mandátum megszerzését tűzik ki célul!

Az egyik helyi (román!) vendéglős adott helyet a 14 fős tanácskozásnak. Köszönet érte!

Az egyik helyi (román!) vendéglős adott helyet a 14 fős tanácskozásnak. Köszönet érte!

Lakó Jenő református lelkipásztor, mint a záhi magyar közösség szószólója, ismertette határozott közéleti tervüket: június 5-én 2 tanácsosi mandátumra pályázunk! Elmondta, hogy az elmúlt négy évben meggyőződtek arról, hogy fontos és eredményes akár egy helyi tanácsos érdekvédelmi közéleti tevékenysége is, Czirjék Lajos tanácsosuknak köszönhetően hatékonyabban tudták érvényesíteni érdekeiket.

Legnagyobb eredményként egy 40 éves, etnikai feszültségeket keltő úthasználattal kapcsolatos vitát sikerült megnyugtatóan lezárni. Ugyanis a református közösség temetőjébe vezető utat mezei útként is használták a helybéliek, rengeteg kellemetlenséget okozva a temetőben (például szemétdombnak is használtak), több évtizedes vita alakult ki, hogy voltaképpen kié az út. Peres ügy lett belőle, de végül az első szintű tárgyalás után sikerült megegyezésre jutni, a helyi önkormányzat kerítést épített a temető köré, ami mindenki számára megnyugtatóan szüntette meg a konfliktust okozó vitát – „azóta, hogy van kerítés, már köszönünk egymásnak, sőt olykor még azt is megkérdezzük, hogy szolgál az egészségük” – mondta Lakó tiszteletes. Nyilván, ennél sokkal több olyan kérdés van, amit a helyi önkormányzatban képviselni lehet, mint például az egyházközség különböző programjainak a támogatása, ami a magyarság szempontjából létkérdésnek számít Mezőzáhon, ugyanis társadalmi magyar élet elsősorban az egyházban zajlik.

150 szavazatot magyartól-magyarig kampányolva gyűjtik össze

Jobb oldalon: Lakó Jenő református lelkész

Jobb oldalon: Lakó Jenő református lelkész

Kiszámoltuk, amennyiben sikerül maximalizálni az RMDSZ-t támogató szavazatokat, potenciálisan 200 szavazatból legalább 140-150-et, nagy esély körvonalazódik további további egy mandátum megszerzésére. Lakó tiszteletes elmondta, hogy eddig meglehetősen „lazán” áltak az ügy mellé, mivelhogy a templomi kihirdetésre korlátozódott a kampány, de most fel vannak készülve arra, hogy magyartól-magyarig próbálnak mozgósítani. „Belátjuk, hogy nagy szükségünk van a helyi önkormányzati képviseltre, illetve tudatában vagyunk annak is, hogy a sok kicsi sokra megy elv alapján a megyei tanácsosi jelöltlista eredményessége szempontjából is fontos lehet a mi 150 szavazatunk”.

Szórványtalálkozó körvonalazódik

Rendezvényeket is terveztünk. Elmondták, hogy május 16-án a templom 130 éves évfordulóját készülnek megünnepelni, amire elszármazottakat, illetve korábban Záhon szolgáló lelkészeket is meghívnak. Továbbá, felmerült egy közös rendezvény szervezése, valamikor április közepén egy szélesebb körű szórványtalálkozót tervezünk, ahová meghívjuk Uzdiszentpétertől Mezőbodonig terjedő térségből a magyarokat.

Be kell vallanom, hogy rég nem volt alkalmam részt venni ennyire derűlátó beszélgetésen. És még merje bárki is állítani, IMG_0252hogy a szórványban nincs erő… Van. Kis létszámú közösség, de a 150 szavazat is számít, amikor 100.000 szavazatért kell összefogni, és a lelkesítő derű felbecsülhetetlen értékű. Köszönjük, Mezőzáh!

Szólj hozzá