Kampánynapló XIII. – 2016. március 17, Görgényüvegcsűr

Jegyzőkönyv nyilvántartó füzet 1990-től datálva

uvegcsur3Majdhogynem áhítattal lapoztuk fel az 1990-től datált jegyzőkönyvet – 26 évvel korábbi gyűlések nyomát őrzi! –, de miután elmúlt az első sokkhatás ünneprontó gondolatok törtek rám: szép, hogy őrzik a találkozók, gyűlések emlékét, de miért nem telt be a regiszter? Mégiscsak 26 év röppent el, az RMDSZ tevékenysége pedig belefér egy 100 oldalas nyilvántartóba? – Elégedetlen vagyok, pedig van ahol már rég nem vezetnek semmiféle jegyzőkönyvet (Vámosgálfalván láttam még hasonlót!) – jó hogy legalább ennyi feljegyzés megmarad a kor falán.

Tény az, hogy az üvegcsűri találkozónkon több szó esett a Nőszervezet tevékenységéről, mint a helyi RMDSZ munkájáról. Merthogy a két éve alakult társszervezethez majdnem első perctől csatlakoztak az üvegcsűri asszonyok, azóta pedig kézbe vették a társadalomszervező feladatokat, sikerült újrahangolni a közösségi életet. Emlékszem, egy évvel ezelőtt Kiss Tibor – az RMDSZ helyi elnöke, a község alpolgármestere – könnybe lábadt szemekkel ismerte el és köszönte meg az asszonyoknak, hogy felkarolták az RMDSZ-t, a keretet feltöltötték tevékenységgel. Szakmai képzéseket szerveztek a Munkakamarával közösen – uvegcsur1vannak olyan hölgyek, akik ténylegesen átképezték magukat és azóta magánvállalkozóként működnek! –, államtitkárokat hívtak meg ismertető előadásokat tartani, különböző közegészségügyi felvilágosító kampányokat szerveztek és közösségi ünnepi rendezvényeket. Végül is mindegy, hogy RMDSZ vagy Nőszervezet, ameddig ugyanabba az irányba tolják a közösség szekerét. Rendkívül fontos, hogy egy olyan magyar szigeten, mint amilyen Görgényüvegcsűr is Görgényszentimre és a görgényvölgyi román falvak tengerében, legyen egy szervezet, aki összefogja a közösséget.

A Nőszervezet segítségével plusz egy tanácsos

Igen, több kell, mint amennyit az RMDSZ tudott eddig Görgényüvegcsűrön megvalósítani. Persze, az sem semmi, hogy sikerült egy viszonylag erős politikai képviseletet biztosítani a 15 tagú önkormányzati testületben, hiszen a négy tanácsos egyike alpolgármesterként működik már több mandátuma. Kiss Tibor olyan elismerést szerzett alpolgármesteri tevékenységével, hogy a neki járó tiszteletet nem tudja felülírni semmilyen önös politikai érdek. Egyelőre, legalábbis. Nyilván, amennyiben a román uvegcsur4pártok borítani akarnák az egyezésget, különösebb erőfeszítés nélkül megtehetnék, hiszen kétharmados fölényben vannak a magyar képviselőkkel szemben. Éppen ezért mégiscsak jó növelni a tanácsosok számát, erősíteni a politikai tekintélyt.

Az sem kizárt, hogy éppen a megélénkült közösségi életnek egyik pozitív hozadéka a tanácsosszám növekedése lehet – merthogy az asszonyok erre gyúrnak! Azért érdemes belegondolni, hogy bár szórványként tartjuk számon – mert az is, lévén sziget a román tengerben! –, de mégiscsak mintegy 1.300 magyar szavazó él Üvegcsűrön. A potenciális 1.300 szavazatból legutóbb 665-öt kapott az RMDSZ, a többi otthon maradt. Könnyű kimatekozni, hogy egy kis erőfeszítéssel biztosan meg lesz az 5 tanácsos, szerencsével pedig a kosárból még a hatodik is kijöhet. A Nőszervezet megérdemelten 2 helyet kapott a bejutó 4-ből.

uvegcsur2

Szólj hozzá