Lesz Vásárhelyi Forgatag

Eldőlt. Lesz Forgatag! Augusztus 29 és szeptember 1 között, a vásárhelyi Marosparton felverjük sátrainkat, kiállítjuk portékáinkat, megcsillantjuk kézművességi, könyv, színház és zenekultúránk értékeit, színpadot állítunk, remek koncerteken bulizunk, sütünk-főzünk, jó magyarosan, ahogy csak mi tudunk, és találkozunk, egymás szemébe nézünk, kezet fogunk, nyugtázzuk, hogy vagyunk, sokan, sőt elegen! Benne vagy? Én benne vagyok!

Hogy lehetne másképpen is?! Persze, hogy lehetne. Kolozsváron, Bánffyhunyadon, Nagyváradon lehet a főtéren, nagyobb felhozatallal és dínomdánommal. Igaz. De ne fanyalogjunk! Most az a lényeg, hogy elkezdjük, a Marosparton bár, de úgy hozzuk tető alá a rendezvényt, hogy szeptember 2-től kedvünk legyen nekilátni a jövő évi Forgatagnak. Természetesen a Főtéren, a Városban!

Úgy vélem a “jószomszédi” viszonyokat is tisztáztuk a polgármestert illetően. Világos, hogy innen kezdve vajmi kevés az esély bármiféle partnerségre. Erről ennyit.

 

7 hozzászólas

 1. Vadadi Lorand
  Vadadi Lorand
  augusztus 21, 2013 at 10:54 de. Válasz

  Csak egy roved kis kerdes uraim vásárhelyi Marosparton vagy a marosszentgyorgyi Marosparton ? Nagyon nem mindegy nekem de gondolom onoknek sem !
  Kivanom hogy a valasztol fuggetlenul legyen sikerre itelve a rendezveny :-) .

 2. Lacinka
  Lacinka
  augusztus 21, 2013 at 11:16 de. Válasz

  “Kolozsváron, Bánffyhunyadon, Nagyváradon” nem az RMDSZ szervezi a magyar napokat. (nem, Kolozsváron sem)

 3. Kerekes Botond
  Kerekes Botond
  augusztus 21, 2013 at 3:26 du. Válasz

  Csak egy szereny velemeny, anelkul hogy barkit vagy barkinek az erdekeit megsertenem, nem szeretnem azt tapasztalni, hogy a magyarsag szamara Marosvasarhely is elveszett varos. Valamikor nem is olyan regen a varos lakossaga megoszlott romanok, magyarok, zsidok stb. kozott. Ha barmilyen Marosvasarhelyi lakos a sajat nemzetisegenek akar kulturalis vagy akar mas jellegu napokat szeretne szervezni miert nem lehet joga a kozponthoz ??? Ha barmilyen mas alkalommal szervezhetnek koncerteket a kozpont teruleten, akkor miert nem lehet “Magyar jellegu napokat” ? Tan lehetne problema nelkul sved vagy norveg napokat szervezni ?
  Ezekrol a napokrol termeszetesen senki nincs kitiltva csak a jelleget adja pl. nemzetiseg. Ha egyaltalan valaki is akar harcolni hogy ilyen jellegu napokat a kozpontban lehessen szervezni akkor lehetne is, ha pedig mas erdekek vezetnek akkor majd mehetunk magyar napokat unnepelni Ausztraliaba vagy Delamerikaba ahol a sokkal kevesebb magyar el.
  A marospart jo hely Felszigetnek, koncerteknek, stb. de Marosvasarhelyi Magyar napokat csakis a varos kozpontjaban tudnek elkepzelni es nem hiszem, hogy csak egyedul vagyok ezen velemenyen. Elobb vagyunk magyarok s majd valamilyen parttagok, ha nem vagyunk kepesek osszfogni akkor kar a gozert.

  Osszegzeskeppen : legyen sikere a magyar kozonseg szamara az elso “Vasarhelyi Forgatagnak” akar a Marosparton ! :)

 4. Ábrám Tibor
  Ábrám Tibor
  augusztus 21, 2013 at 7:31 du. Válasz

  Szomorú vagyok. A tegnap szászvesszősre voltam meghíva énekelni. Szomorú történetet mondtak el a faluról.. Alig maradt magyar . A közelben levő falvakban 23 év leforgása alatt a negyedére csökkent a magyarajkuak száma.A fehér megyei RMDSZ és a református püspükség szervezte a Szent István napi ünneplést. Nagy szavak hangzottak el a gyönyörű szép kis faluban ahol mára elhordták a szász evangélikus templom minden mozditható darabját és alig maradt már 18 személy aki még magyarul beszél..A szászok már rég nincsenek, vagy kihaltak vagy elmentek.(eladták őket) Hála egy nagyon nemeslelkű családnak aki felújitotatta a református templomot és megvendégelte a jelenlevőket. Vajon nálunk itt vásárhelyen visszafordíthatatlan a magyarok csökkenése, annyira hogy 20-30 év mulva már nem lessz kinek iskolákat építeni? Remélem nem, de ez is jelzi, hogy nagyon igyekeznek egyesek megszabadulni tölünk. Nem szabad engedni a nyomásnak és ki kell követelni ami nekünk jár.Sok siekert kivánok a “Vasarhelyi Forgatagnak”. Ott leszünk !

Szólj hozzá