Mikor kezdünk az emberiségről beszélni?

Beszélnék arról, hogy a muzulmánok elárasztják, megszállják és elpusztítják Európát, és hogy az európaiak hogyan viszonyulnak mindehhez, az öngyilkos liberalizmussal és a buta demokráciával. (…) Mindig ugyanúgy végződik: a civilizáció eléri az érettség bizonyos fokát, ahol már nemcsak hogy nem képes megvédeni önmagát, hanem látszólag érthetetlen módon a saját ellenségét imádja” – olvasható a Magyar Időkben. (lsd. Népújság)
Kertész Imre, Nobel díjas író azzal alapozza meg állítását, hogy „Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik. Európa alkotta meg Hitlert, és Hitler után a kontinensnek nincsenek érvei: a kapuit szélesre tárja az iszlám előtt, nem mernek többé beszélni fajról és vallásról, miközben az iszlám csak az idegen fajokkal és vallásokkal szembeni gyűlölet nyelvét ismeri”.

Látnoki szöveg. Mint minden ilyen, a sufniból került elő. Évekkel ezelőtt íródott, most hogy a szerb határt már átlépte több ezer és a szerb határ felé tart feltartóztathatatlanul további sok ezer szír menekült, előkerült. Akkor jóslat volt, most prófécia. Ma az a kérdés, hogy mit kezd Európa a “emigránsokkal”, holnap az lesz a kérdés, hogy miért nem kezdtünk semmit a látnokokkal. És az, hogy miért nincs időnk, türelmünk, belátásunk foglalkozni holnapi kérdésekkel.

Ember legyen a talpán, aki átlátja, hogy valójában mi történik. Talán könnyebb azt látni, hogy merre a tartunk. Valami azt súgja, hogy a kérdés megragadásához változtatni kell a dimenziókon. És azt, hogy meg kell tanulnunk egy másik politikai-, gazdasági nyelvet, amely túl a költőiségen is ismeri az emberiség fogalmát. Merthogy Kertész Imrének sajnos alighanem igaza van Európát illetően, de az emberiségről ő sem mondott semmit.

Félek attól, hogy nem is fogunk erről semmit sem mondani. Fogunk interkontinentális és globális hatalmi harcokról, összeesküvésekről és globális kiterjedésű titkos forgatókönyvekről beszélni, de agyonhallgatjuk az emberiség problémáját. Kontinentális, első- második- és harmadik világra tartozó politikai összefüggésekről, expanziós törekvésekről, összeesküvésekről fog szólni még sokáig a közbeszéd. Az emberiség kérdése meghaladja az emberiséget. Egyelőre…

Szólj hozzá