Ott, ahol a kurta farkú malac túr

A közéletnek is vannak mesés pillanatai. A mai is ilyen volt.

Csak egy árnyalatnyit pontosítanék a Transindex beszámolóján. A felvezetőben azt írják: ”A kiegyezés Soós Zoltán kampánya kontextusában jött lére, mert az RMDSZ minden szintjén felismerték: fontos, hogy a szövetség jól szerepeljen a választáson.” Nincsen ezzel a következtetéssel semmi baj, csak félreértés ne essék. Köldöknézőkként nem a közeli előválasztásokra tekintünk, hanem a jövő évi marosvásárhelyi polgármester-választásra és Marosvásárhely jövőjére! Merthogy kétségtelen: változásra van szükség. Gyökeres változásra. Ezt pedig nagyon erős összefogással, szervezettséggel és politikai hitellel érhetjük el! Az RMDSZ-en belüli összefogás voltaképpen ezt a határozott célt szolgálja.

Az RMDSZ megerősödése fontos előfeltétel. Öndicséret gyalázat – tartja a mondás -, mégis tény az, hogy a legerősebb magyar politikai szervezet vagyunk. A választók tesznek azzá. Ez nemcsak teljesítmény, hanem főleg felelősség. Tartozás. A választói bizalomnak tartozunk azzal, hogy szervezettek legyünk, összhangban működjünk, megbízhatóak legyünk és képesek megújulni. Erkölcsi kihívás. Ennek tudatában rendeztük ma belső vitáinkat, tettünk pontot a közelmúlt belső torzsalkodásaira.

Közhely, de előre kell nézni. Vállalásunk örökös adóssága ez a kihívás. Vállalásunk felelőssége mellett eltörpülnek a piszlicsáré, hiúsági rugók működtette személyes ambícióink. Most az a legfontosabb, hogy szervezetet építsünk, összefogjuk az oldott kévét, erős keretet biztosítsunk a marosvásárhelyi magyarságnak. Közhely? Vessünk magunkra, ha így ítéljük meg.

Ma salamoni bölcsesség döntött. Biblikus műveltségűeknek ismerős történet. Két asszony egy gyereket visz a bölcs király elé, döntse el melyiküké. A bölcs döntése: hasítsuk ketté. Merthogy tudta, az igazi anya inkább lemond a gyerekről, semhogy ketté hasítsák. Így történt. Kiderült. Ma is. Csak elismeréssel tudom nyugtázni Peti András és Vass Levente megegyezését, összefogását. Mert egy a fontos. Az egységes magyarság. Ebből Marosvásárhely nyert!

Szólj hozzá